…en zet je tuin in bloei!
Het voorjaar is alweer even aan de gang en de zomer staat bijna voor de deur: hoogste tijd om weer lekker van de tuin te genieten. Een groene en bloemrijke tuin is niet alleen mooi om naar te kijken, maar is ook nog eens goed voor de natuur. Het trekt namelijk volop insecten en deze zijn nodig om de natuur in goede balans te houden. Weten hoe je ook een bloemrijke, natuurvriendelijke tuin kunt creëren? Lees dan de onderstaande tips en ga snel aan de slag!
1. Minder tegels, meer groen!
Een tuin vol tegels? Liever niet. Hoe groener je tuin en hoe minder bestrating, hoe beter de natuurlijke waterafvoer. Daarmee help je om wateroverlast te voorkomen: het riool krijgt bij hoosbuien minder water te verwerken en stroomt dus minder snel over. Daarbij is natuurlijke waterafvoer beter voor gronddiertjes als wormen en kevertjes, waar vogels erg van houden. Doe de natuur een plezier en maak je tuin wat groener!
2. Kies inheems
Kies bij de aanschaf van bloemen en planten zo veel mogelijk voor de inheemse versies die veel nectar geven. Strooi royaal bloemzaad in je tuin, het liefst van biologische kwaliteit. Bes-dragen of bloesemende planten uitgekozen? Goed bezig, vlinders en vogels zijn er dol op!
3. Klimop is een goede keuze
Eén van de beste inheemse planten die we vaak in het openbaar groen tegenkomen is de klimop. Deze plant biedt volop nectar en stuifmeel aan talloze insecten, later gevolgd door bessen die een welkome aanvulling zijn op het menu van verschillende vogels in de winter.
4. Natuurvriendelijk onkruid verdelgen
Haal onkruid zoveel mogelijk met de hand weg. Gebruik zeker geen chemische bestrijdingsmiddelen. Deze schaden de natuur en de kans bestaat dat schadelijke stoffen in het grond- en oppervlaktewater, en uiteindelijk ons drinkwater, terechtkomen.
5. Plaats een insectenflat
Geen beter welkom voor insecten in je tuin dan via een insectenflat of –huisje! Deze houten kastjes bieden onderdak aan verschillende soorten insecten zoals lieveheersbeestjes, vlinders en groene gaasvliegen.
6. Laat slakken hun gang gaan
Slakken trekken vogels naar je tuin. Maar ze zorgen ook voor het verbeteren van de bodemstructuur. Als ze klaar zijn met het verbeteren van de tuin, trekken ze vanzelf weer weg. Laat ze daarom lekker hun gang gaan in jouw tuin.
7. Weinig plek? Ga voor een geveltuin
Een geveltuin is een tuin tegen de gevel van het huis. Dit kan al op een hele simpele manier door het lichten van een stoeptegel. Plant in dit nieuwe mini tuintje een stokroos of zonnebloem tegen de gevel en je geveltuin is klaar.
8. Bijenwereld
Bijen maken niet alleen honing, ze bestuiven ook bloemen en planten. Bijen en hommels zijn dus belangrijk voor de natuur en ons voedsel. Maar de bijen in Nederland hebben het moeilijk: er sterven veel bijen door ziektes en parasieten, bestrijdingsmiddelen en doordat er te weinig verschillende bloemen in tuinen en op velden staan.
Je kunt de bijen een handje helpen door bloemen te plaatsen die in verschillende maanden bloeien. Daarnaast kun je een ‘rommelhoekje’ maken in je tuin, zodat de bij een plekje heeft om te nestelen. Een bijenhotel is ook een optie, maar er blijken we veel hotels van matige kwaliteit in omloop te zijn. Wil je een bijenhotel aanschaffen, vraag dan een specialist om advies.
9. Behoud natuurlijke schuilplekjes
Ruim bij voorkeur niet alle bladeren in je tuin op. Vooral in de herfst vormen hoopjes bladeren een goede plek voor insecten, overwinterende egels en vlinders. Snoei alleen in de wintermaanden (en zeker niet in het broedseizoen) en laat een deel van het snoei- en hakhout achter in hoekjes van je tuin. Houtstapels of houtrillen zijn goed voor insecten, vogels en egels.
10. Compost
Met een compost-plek zet je je eigen groen(ten)afval om in vruchtbare aarde. Bovendien trekt een compostplek vele diertjes aan, zoals wormen, oorwurmen en pissebedden. Voedsel te over dus.