We gooien in Nederland jaarlijks per persoon zo’n 490 kilo afval weg. Dat is een flinke berg. Ongeveer de helft van dit afval wordt gescheiden ingeleverd. Het streven is om dit percentage in 2020 op te laten lopen naar 75%. Maar heeft afval scheiden eigenlijk wel zin?
Voorop gesteld: ja, afval scheiden heeft zin. Het belangrijkste voordeel van het scheiden van afval is dat er waardevolle materialen in ons afval zitten, die hergebruikt kunnen worden. Denk hierbij aan papier, glas, plastic, aluminium en batterijen. Door te scheiden wordt het gemakkelijker om te recyclen. Dat bespaart nieuwe grondstoffen, energie en geld. Daarnaast is het scheiden van afval ook kostenbesparend voor jouw eigen portemonnee, want wanneer afval goed gescheiden wordt kan de afvalstofheffing van de gemeente omlaag.
Waarom afval scheiden en recyclen? Nou, om deze drie redenen:
- Recyclen kost in de meeste gevallen minder energie dan het winnen van grondstoffen en het maken van nieuwe materialen. Zo is voor het maken van nieuw aluminium maar liefst 20 keer zoveel energie nodig als voor het omsmelten van oud aluminium. Daarbij geldt dat de kwaliteit van gerecyclede materialen vaak net zo goed is.
- Door materialen te recyclen sparen we grondstoffen uit. Denk hierbij aan bomen voor papier, aardolie voor plastic, metalen voor apparaten & blik.
- Recyclen zorgt voor minder uitstoot broeikasgassen.
Vijf tips om de afvalscheiding nog beter uit te voeren:
- Maak gebruik van een gft-bak. Bijna de helft van de schillen, stronken en voedselresten belandt in de vuilnisbak en wordt verbrand. Dat is zonde. Want van het gft dat je in de biobak gooit, wordt uiteindelijk biogas en compost gemaakt.
- Verzamel plastic, blikjes en drinkpakken in met behulp van een PMD-zak. Wanneer je dit afval gescheiden inlevert, worden deze weer gerecycled tot nieuwe verpakkingen of andere producten. Zorg ervoor dat de zak die je gebruikt om plastic etc. te verzamelen doorzichtig is, zo kunnen ze bij het afvalverwerkingsbedrijf beter zien of er afval tussen zit wat daar niet thuishoort.
- Breng lege glazen potten en flessen naar de glasbak. Het voordeel van glas is dat het oneindig gerecycled kan worden. Dat bespaart weer grondstoffen en energie. De fles of pot hoeft niet schoon te zijn en ook de deksel mag je erop laten zitten.
- Wat te doen met textiel? Van oude shirts en beddengoed tot schoenen en riemen, dit mag allemaal in de textielbak. Het textiel kan eventueel tweedehands verkocht worden en textiel dat te versleten is kan worden gerecycled tot nieuw stof of tot isolatiemateriaal.
- We scheiden al ruim 75 procent van het oud papier, maar ook dat kan nog beter. Enveloppen, dozen (kleingemaakt), kartonnen verpakkingen en wc-rolletjes mogen allemaal bij het oud papier.