Ondeskundige installatie is het grootste gevaar
Tijdens de hete zomer van 2018 kwamen in brand gevlogen zonnepanelen meerdere keren in het nieuws. Kwam het door het warme weer? Of zorgt de enorme toename van zonnepanelen op daken er simpelweg voor dat het wel eens fout gaat?
Zonnepanelen vormen een kleine elektriciteitscentrale op het dak van je woning. Bij daglicht wekken je zonnepanelen continu stroom op. Kortsluiting in de kabels of aansluiting, kan brand veroorzaken. Het is daarom van groot belang dat je zonnepanelen op de juiste manier worden aangesloten.
Twijfel je of je na de verhalen over brand maar beter kunt afzien van de aanschaf van zonnepanelen? Of overweeg je zelfs om de panelen van je dak te laten verwijderen? Niet nodig! Mits op de juiste manier aangesloten en van goede kwaliteit, zijn zonnepanelen gewoon veilig. Wel zijn er een aantal zaken waar je op moet letten.
Onderzoeksorganisatie TNO deed onlangs, in opdracht van Rijksdienst voor Ondernemend Nederland, onderzoek naar de 23 incidenten met brand bij zonnepanelen in de zomer van 2018.
Uit dit onderzoek blijkt dat het combineren van verschillende merken stekkers en het onvakkundig installeren de meest risicovolle factoren zijn. Ook blijken dat er relatief veel brand-incidenten zijn geweest met in-dak-zonnepanelen. Dit zijn zonnepanelen die niet op de dakpannen liggen, maar in plaats van de dakpannen het dak vormen. TNO ziet op basis van onderzoek vooral een ondeugdelijke verbinding met een connector als oorzaak bij de branden die zijn ontstaan bij in-dak-zonnepanelen. Daarnaast wordt er gepleit voor meer regelgeving voor in-dak-zonnepanelen. Hoewel dit systeem met name bij nieuwbouwwoningen steeds vaker gebruikt wordt, ontbreken wettelijke normen voor bijvoorbeeld ventilatie en minimale afstand.
Brand in je woning wil je ten alle tijden voorkomen. Die ‘kleine elektriciteitscentrale’ op je dak moet daarom goed ingericht worden. Zonder risico. Kies voor een ervaren installateur, die ruime ervaring heeft met zonnepanelen, omvormers en meterkasten. Een installateur die weet hoe het zit met de belastbaarheid van installatiekasten en die de omvormer op de juiste plek installeert
TNO adviseert om zo veel mogelijk voor connectoren en contrastekkers van één merk te gebruiken. Het combineren van verschillende systemen kan leiden tot overgangsweerstanden, interne vlambogen, warmteontwikkeling en daarmee uiteindelijk tot brand. Het onvakkundig monteren van stekkers kan tot vergelijkbare problemen leiden.
Kies voor A-merken, die voldoen aan de strengste Europese veiligheidseisen en -richtlijnen. Met zonnepanelen uit China is niets mis: Chinese fabrikanten domineren de markt. Pas echter wel op met onbekende merken. De flink goedkopere panelen komen vaak van relatief kleine Chinese fabrieken met een beperkte testafdeling, waardoor de kwaliteit niet altijd gewaarborgd is.
Besparen op de installatiekosten en zelf je zonnepanelen plaatsen en aansluiten? Beter van niet! Het mag duidelijk zijn dat het van groot belang is dat zonnepanelen op de juiste manier worden aangesloten op de omvormer en vervolgens op de meterkast.
Ook na installatie van de panelen is het belangrijk om veilig om te gaan met het systeem: