Minder energie verbruiken; wie wil dat nou niet? Dubbel glas, isolatie en apps die je bewust maken van je energieverbruik kunnen helpen. Maar er is meer mogelijk. Een ventilatiesysteem met warmteterugwinning is hier een voorbeeld van. Een ventilatiesysteem zorgt ervoor dat je woning voorzien wordt van verse lucht van buitenaf. Zeker bij woningen die goed geïsoleerd zijn, is dit van groot belang. Wil je echter voorkomen dat je de verwarmde lucht van binnen inruilt voor koude lucht van buiten, kies dan voor een ventilatiesysteem met warmteterugwinning.
Een ventilatiesysteem met warmteterugwinning hergebruikt een deel van de warmte uit je woning, die anders via een ventilatiesysteem naar buiten was verdwenen. De vervuilde lucht wordt door afzuigpunten in bijvoorbeeld de badkamer, keuken en het toilet de woning uitgezogen. Hierbij stroomt de afgevoerde lucht langs een warmtewisselaar. Het warmte-terugwinsysteem gebruikt de warmte uit de afgevoerde lucht vervolgens om de ingevoerde lucht van buiten op te warmen. De opgewarmde verse lucht wordt vervolgens de woning ingeblazen. Door schone droge lucht de woning in te trekken en al deels te verwarmen, kan de woning sneller en goedkoper verwarmd worden.
Sinds 2006 is het installeren van een ventilatiesysteem verplicht bij nieuwbouw en grondige renovaties van bestaande woningen. Terecht, want een goed geïsoleerde woning zonder ventilatie kan te maken krijgen met slechte luchtkwaliteit. Met name in de winter, wanneer ramen en deuren vaker gesloten zijn laat de luchtkwaliteit in goed geïsoleerde woningen te wensen over. 1 op de 10 woningen heeft bijvoorbeeld last van schimmel en in veel huizen is binnen meer fijnstof aanwezig dan buiten. Een ventilatiesysteem zorgt dat er alsnog voldoende schone, verse luncht in huis komt.
Kies je hierbij voor een ventilatiesysteem mét warmteterugwinning dan wordt je woning niet alleen voorzien van schone lucht, maar wordt de warmte uit je woning behouden door gebruik te maken van warmteterugwinning.
Een ventilatiesysteem met warmteterugwinning kan in de woning worden geïntegreerd wanneer je een nieuwe woning laat bouwen of wanneer je een bestaande woning grondig renoveert en daarbij de isolatie verbetert. Daarnaast is het ook mogelijk een losse systeem te plaatsen, dat niet op kanalen is aangesloten.