Elektriciteit en verlichting in de tuin: hier moet je op letten

 

In de zomermaanden breng je ongetwijfeld meer tijd door in de tuin dan in de winter. Op warme dagen is het heerlijk om tot laat te genieten van dat gezellige buitengevoel. Verlichting en elektriciteit in je tuin maken dit soort avonden extra aangenaam.

 

Nog geen elektriciteit in jouw tuin?

Met een buitenstopcontact heb je altijd elektriciteit binnen handbereik. Wij raden je aan om voor het aanleggen van elektriciteit in de tuin een professional in te schakelen.

De belangrijkste aandachtspunten voor elektra in de tuin op een rijtje:

  • Ga met de professional om tafel en stel samen vast waar de elektra moet komen. Hiermee maken jullie inzichtelijk waar kabels, buitenschakelaars en buitenstopcontacten moeten komen. Denk hierbij ook al na over de verlichting. Bewaar de tekening, zodat je later nog steeds weet waar de elektra is aangebracht.
  • Omdat elektra en vocht niet samen gaan, is het zaak dat je de juiste materialen gebruikt buitenhuis. Een buitenstopcontact is altijd voorzien van een klepje. Hiermee wordt voorkomen dat er regenwater in het stopcontact terecht komt. Het spatwaterdichte opbouwprogramma Ocean® van Busch Jaeger is bijvoorbeeld geschikt hiervoor. Het buitenstopcontact moet, vanwege opspattend regenwater, minimaal twintig centimeter boven de grond bevestigd worden.
  • Zorg voor het gebruik van een grondkabel met aardscherm, herkenbaar aan de code ‘as’. Als je een buitenkabel, ‘ymvk’ of ‘xmvk’-kabel, gebruikt en deze raakt met een schep, beschadig je hem en kan je schep onder spanning komen te staan. Bij een grondkabel met aardscherm slaan dan slechts de stoppen door.

 

Extra sfeer met buitenverlichting

Buitenverlichting zorgt voor sfeer en is functioneel: sleutelgaten zijn makkelijker vindbaar en verlichting zorgt ervoor dat paden van de tuin goed zichtbaar zijn. Daarnaast zorgt buitenverlichting voor veiligheid. Huizen met verlichte tuinen zijn minder aantrekkelijker voor inbrekers.

Er bestaan drie soorten buitenverlichting; solarverlichting, laagspanningsverlichting (12 volt) en netspanningsverlichting (230 volt). Solarverlichting en laagspanningsverlichting lijken wellicht in eerste instantie een goede keuze omdat deze wat makkelijker aan te leggen zijn, maar realiseer je zich dat door de lagere lichtintensiteit je hiermee slechts beperkte verlichtingsmogelijkheden heeft. Solarverlichting en laagspanningsverlichting zijn vooral geschikt als oriëntatieverlichting, het schijnsel verlicht de tuin slechts een beetje.

 

Netspanningsverlichting: krachtige, dimbare verlichting

Door te kiezen voor buitenverlichting op basis van 230 volt, oftewel netspanning, zorg je ervoor dat je ook in het donker volledig van de tuin kunt genieten. Je sluit deze verlichting direct aan op het stroomnet waardoor de verlichting een hoge lichtintensiteit heeft en de mogelijkheid heeft om gedimd te worden. Deze lampen zijn dus ook geschikt om bijvoorbeeld je terras, een grote boom of de oprit krachtig te verlichten.

Bij netspanningsverlichting is het belangrijk dat de kabels minimaal op een halve meter diep liggen. Op die manier zijn de kabels ver buiten het bereik van gravende huisdieren en spades. Voor de installatie van verlichting op basis van 230 volt is het verstandig een gecertificeerd monteur in te schakelen.

 

Start met een lichtplan

Voordat je begint met het aanleggen van de buitenverlichting, is het verstandig eerst een lichtplan te maken. Hierin bepaal je wat er verlicht wordt en welke armaturen geschikt zijn. Je weet dan ook precies wat voor transformator je nodig hebt en hoe de kabel gelegd moet worden. ABB heeft diverse waterdichte producten in haar assortiment die geschikt zijn voor buitengebruik.