Hoe los je dat op?
Een nieuw huis bouwen of een bestaande woning verbouwen is altijd spannend. Je hebt natuurlijk een geweldig eindresultaat voor ogen. De eerste keer dat je rondloopt in je nieuwe woning of verbouwde keuken, lijkt alles fantastisch te zijn. Maar soms blijkt er later toch iets niet helemaal in orde te zijn. De ene keer wordt dit direct bij oplevering opgemerkt, maar sommige gemaakte fouten bij de (ver)bouw(ing) komen pas maanden of zelfs jaren later pas aan het licht. Geen fijne situatie. Hoe los je dit op, wie is aansprakelijk en wat zijn eigenlijk je rechten als woningeigenaar? We leggen je het uit!
Wanneer de bouw of de verbouwing is afgerond houdt de aansprakelijkheid van de aannemer niet op. De aannemer is namelijk ook na de oplevering nog aansprakelijk voor (verborgen) gebreken. Het is afhankelijk van het contract met de aannemer en de algemene voorwaarden hoe lang deze aansprakelijkheid geldt. Vaak wordt in de koop/aannemingsovereenkomst de aansprakelijkheid voor gebreken geregeld.
Deze overeenkomst kent vaak de volgende termijnen:
Naast deze contractuele aansprakelijkheid, heb je mogelijk ook een garantie van SWK, Woningborg of Bouwgarant. Deze garanties beperken de contractuele aansprakelijkheid niet.
Wat kun je zelf doen wanneer je gebreken ontdekt na de oplevering?
Opleveringskeuring bij Vereniging Eigen Huis
Je kunt er ook voor kiezen om bij de oplevering van je nieuwbouwwoning een externe deskundige mee te nemen. Dit kan bijvoorbeeld via Vereniging Eigen Huis. Zo controleer je samen met de bouwer en een bouwkundige of alle werkzaamheden volgens afspraak zijn uitgevoerd. Er volgt vanuit Vereniging Eigen Huis een Opleveringskeuring. Dit is een visuele keuring van een nieuwbouwwoning. Je krijgt direct inzicht in de gevonden bouwkundige gebreken. Mochten er gebreken worden ontdekt dan heb je met een opleveringskeuring een sterke positie tegenover de bouwer. Lees hier meer over een opleveringskeuring van Vereniging Eigen Huis.