Zo kun je samen dure aankopen doen
Soms kom je voor lastige klus- of schoonmaak situaties in en om het huis te staan. Heb je net dat ene gereedschap nodig of die ene machine maar is het te duur om dit voor die paar keer per jaar gebruik aan te schaffen. We kennen allemaal wel die klusjes die jaarlijks terug komen of die je jaarlijks zelf zou willen uitvoeren maar daar niet een hele machine of de apparatuur voor wil gaan aanschaffen. Dan is het een optie om gezamenlijk met je buren/vrienden of kennissen te investeren. Ook zijn er tal van andere toegankelijke verhuuroplossingen. We zetten ze allemaal voor je op een rijtje.
Een eerste stap is om bij je buren eens rond te vragen of zij ook tegen dezelfde problemen aanlopen en of zij eventueel het gewenste apparaat of gereedschap in bezit hebben. Mocht dit niet het geval zijn, is het een goed moment om gezamenlijk te investeren in bijvoorbeeld die hoge drukspuit of speciale klopboormachine.
Daarnaast zijn er tegenwoordig steeds meer websites waar anderen uit de buurt hun gereedschap, apparatuur of diensten aanbieden. Zo zijn er platformen als Peerby.com of NextDoor waarbij vraag en aanbod in de buurt en wijk mogelijk is. Zo kun je snel, eenvoudig en betaalbaar apparatuur of machines lenen.
Misschien wil je zelf aan de slag met zonnepanelen maar is de stap nog wat de groot of vind je het nog een te grote investering. Dan is het een optie om samen met de buren te investeren in groene energie. Richt bijvoorbeeld gezamenlijk een duurzaam energiecollectief op met je buren of wijkgenoten. Bij zo’n coöperatie zijn de leden de baas en doe je een gezamenlijk investering voor de installatie van bijvoorbeeld zonnepanelen of een warmtepomp. Samen kun je de opstart- en installatiekosten delen en kan uiteindelijk de energie die ongebruikt blijft als winst terug laten stromen in de coöperatie. Daarmee zou je bijvoorbeeld weer het onderhoud kunnen betalen. Naast dat het gebruik van duurzame energie natuurlijk goed is voor het milieu dragen dit soort gezamenlijke initiatieven ook bij aan de portemonnee van de energieverbruikers.
Zelf starten met zo’n initiatief is misschien nog een grote stap. Kijk daarom eerst rond in je eigen gemeente of er misschien al initiatieven zijn waarbij je kan aansluiten of om hulp kan vragen.