Een groepenkast vervangen gebeurt meestal bij de modernisering van een oude woning of bij een ingrijpende verbouwing. Maar er zijn nog veel meer gevallen waarbij het belangrijk is uw groepenkast te vervangen of uit te laten breiden.
De stoppen- of groepenkast in uw meterkast is het hart van uw elektrotechnische installatie. Daarom is het belangrijk dat deze aan alle eisen van de moderne tijd voldoet. We leggen u graag uit wanneer u uw groepenkast moet laten vervangen of uitbreiden en waar u dan rekening mee moet houden. Zo zorgen we samen voor een veilig gevoel.
Een groepenkast vervangen of uitbreiden is nodig in een aantal gevallen. Als u een oudere woning gaat moderniseren, wordt het vervangen van de groepenkast meestal automatisch bij de werkzaamheden meegenomen. Er zijn echter nog meer redenen te noemen om uw groepenkast te vervangen of uit te breiden. Onderstaand vindt u een opsomming.
Veel oudere huizen zijn nog voorzien van een zogenaamde stoppenkast. In principe biedt deze afdoende bescherming. Het is echter toch aan te raden uw stoppenkast te vervangen door een moderne groepenkast met installatieautomaten. Deze verhogen namelijk de beschikbaarheid, de veiligheid en het gebruiksgemak van uw installatie.
Gaat u uw huidige groepenkast uitbreiden of aanpassen? Dan is het mogelijk dat uw hele groepenkast vervangen moet worden. Deze moet namelijk voorzien zijn van een hoofdschakelaar en minimaal twee aardlekschakelaars. Bovendien mogen er maximaal vier eindgroepen achter één aardlekschakelaar worden geplaatst en is het belangrijk dat uw groepenkast over voldoende groepen beschikt.
Laat u extra stopcontacten in uw woning plaatsen? Let er dan op dat dit van invloed is op uw groepenkast. Het kan namelijk zijn dat u extra groepen moet laten plaatsen.
Tip: lees meer over hoe u kunt berekenen hoeveel groepen u nodig hebt
Stel u heeft een nieuwe keuken gekocht. Deze is dan waarschijnlijk voorzien van veel nieuwe apparatuur, zoals een vaatwasser, oven, combimagnetron of misschien zelfs wel een kokendwaterkraan of keramische of inductiekookplaat.
Deze vragen veel vermogen en voor apparaten met een vermogen gelijk of hoger aan 2.000 watt is het belangrijk dat deze op een aparte groep worden aangesloten. Let er bij het aansluiten van keukenapparatuur overigens altijd op dat de aansluitingen niet achter het apparaat worden geplaatst; dat maakt het lastig bij eventuele reparaties.
Tip: op het typeplaatje of in de gebruiksaanwijzing van elektrische apparatuur, kunt u precies zien hoeveel vermogen (watt) elk apparaat vraagt
Gaat u elektrisch koken, zoals keramisch of inductie? En bedraagt het vermogen van de kookplaat minder dan 7.300 watt? Dan dient u uw groepenkast uit te laten breiden met een aparte 2 x 1-fasefornuisgroep. Dit omdat bij keramisch koken en koken op inductie veel stroom wordt verbruikt.
Bij een keramische of inductiekookplaat vanaf 7.400 t/m 11.400 watt heeft u bovendien een 3-fasenkookgroep nodig in een zogenaamde 3-fasengroepenkast, aangezien dit onder krachtstroom valt.
Naast keukenapparatuur zijn er nog veel meer elektrische apparaten die veel vermogen vragen. Een wasmachine en een wasdroger bijvoorbeeld. Maar ook een warmtelamp, terrasverwarmer, sauna, jacuzzi of laadpunt voor uw elektrische auto.
Deze producten hebben veelal een vermogen van 1.000 watt of meer. Uit veiligheidsoogpunt is het bij de aanschaf van dergelijke producten belangrijk dat u uw groepenkast uitbreidt met aparte groepen.
Er zijn een aantal apparaten die heel veel vermogen verbruiken (meer dan 8.000 watt), zoals een elektrische warmtepomp, een jacuzzi, sauna, lasapparaten of grotere compressoren. Deze apparaten vragen een hogere spanning dan de standaard 230 volt en hiervoor is zogenaamde krachtstroom nodig.
In de meeste woningen is geen rekening gehouden met het gebruik van krachtstroom en deze zijn voorzien van een zogenaamde 1-faseaansluiting (1 x 230 V). Voor krachtstroom heeft u echter een 3-fasenaansluiting nodig.
Tip: als een apparaat krachtstroom nodig heeft, staat dat altijd vermeld op het typeplaatje, de verpakking en/of in de gebruiksaanwijzing
Stapt u over op zonnestroom? Dan kan het zijn dat u uw groepenkast moet vervangen of uitbreiden. De vraag hoeveel zonnepanelen u precies kunt aansluiten op een groep in uw groepenkast is echter niet eenvoudig te beantwoorden. Dat heeft namelijk niet zozeer te maken met het aantal zonnepanelen, maar met het type omvormer dat gebruikt wordt.
Een dergelijke omvormer zet de opgewekte energie van zonnepanelen om in bruikbare stroom. Bij de specificaties van elke omvormer staat aangegeven wat het maximale vermogen is.
Bij het aansluiten van zonnepanelen dient een aparte leiding aangelegd te worden van de omvormer naar uw groepenkast. Vervolgens wordt de omvormer aangesloten op een eigen (aardlek)automaat. Deze wordt in de bestaande groepenkast ingebouwd of er wordt een mini-verdeler geplaatst naast de bestaande groepenkast.
Ook is het mogelijk om een speciale verdeler te laten plaatsen (de ZV16 van ABB). Deze mag tot installaties van 3.000 watt (13A) toegepast worden en heeft twee belangrijke voordelen. Enerzijds is de ZV16 te plaatsen zonder een extra leiding aan te laten leggen en de groepenkast hoeft dan ook niet uitgebreid te worden. Anderzijds minimaliseert deze verdeler het risico op brand, overbelasting en kortsluiting.
Naast het aantal groepen, kan het ook zijn dat de hoofdzekering van uw groepenkast vervangen dient te worden. De meeste elektrotechnische installaties zijn namelijk voorzien van een zogenaamde 1-faseaansluiting. Deze is voor veel zonnepaneelinstallaties niet zwaar genoeg.
Als standaard geldt dat bij een hoofdaansluiting van 1 x 35 A maximaal 5.750 wattpiek aangesloten mag worden. Bij zwaardere installaties dient de groepenkast uitgebreid te worden naar een 3-fasenaansluiting.
Woningen worden vandaag de dag steeds beter geïsoleerd. Dat is natuurlijk goed voor de energierekening, maar verhindert tegelijkertijd de natuurlijke doorstroming van verse lucht in de woning. Een ventilatiesysteem biedt uitkomst. Kiest u daarbij voor mechanische ventilatie, dan is het belangrijk dat het systeem in verband met calamiteiten spanningsvrij gemaakt moet kunnen worden. De makkelijkste oplossing daarbij is om de mechanische ventilatie op een aparte groep te plaatsen.
Bent u van plan de groepenkast te vervangen? Houd dan rekening met geplande verbouwingen of toekomstige uitbreidingen en aankopen. Het is eenvoudiger en goedkoper om in een keer uw groepenkast te vervangen of uit te breiden, dan om dit in meerdere stappen te doen.
Wilt u uw groepenkast vervangen of uitbreiden? Dan hangt daar natuurlijk een kostenplaatje aan. Dit is onder andere afhankelijk van het aantal groepen dat u nodig heeft, overige aanpassingen en eventuele extra opties. Vraag een offerte aan bij uw installateur.
Tip: laat het vervangen van een groepenkast altijd aan een professional over; kleine fouten of misberekeningen kunnen namelijk grote nadelige gevolgen hebben.