Tips tegen plagen en ongedierte
Tijdens de warmere voorjaars- en zomermaanden is het vanzelfsprekend dat je vaker wat beestjes tegen komt in huis. Dit is niet meteen een reden tot paniek. Wanneer je er op tijd bij bent en de juiste middelen gebruikt is een plaag makkelijk te voorkomen. Grijp daarom niet meteen naar het eerste chemische bestrijdingsmiddel dat je tegenkomt maar ga eens op zoek naar een langdurige en milieuvriendelijke oplossing. We geven je in dit artikel een aantal tips waar te beginnen bij overlast en wat te doen tegen een eventuele plaag.
Als eerste stap is het van belang om te weten met welk ongedierte je precies te maken hebt. Dat maakt het in het proces gemakkelijker om de juiste bestrijdingstechnieken in te zetten. Heb je bijvoorbeeld last van een zilvervisje of juist een papiervisje? Probeer dus goed te achterhalen met welk ongedierte je te maken hebt. Kom je hier niet helemaal uit? Probeer dan het Kennis- en Adviescentrum Dierplagen (KAD) te raadplegen.
Ga daarna uitzoeken wat de precieze oorzaak is van de overlast om daarna als volgende stap de bron die het ongedierte aantrekt te verwijderen of onbereikbaar te maken. Het kan bijvoorbeeld zijn dat er ergens een voedselbron of nestplaats is. Probeer voedselvoorraden goed af en laat geen etensresten rondslingeren. Zorg ook voor goede ventilatie in ruimtes, veel beestjes zoeken namelijk juist beschutte, warme en vochtige plekken op om hun nesten te maken.
Mocht het nodig zijn, dan kun je daarna kieren en/of naden dichten. Of luchtgaten afschermen en horren plaatsen. Wist je dat een muis aan een gaatje van een halve centimeter al genoeg heeft om een ruimte binnen te komen?
Toch nog veel overlast? Dan moet je overgaan tot een extra bestrijdingsaanpak. Zoek eerst uit of het mogelijk is om bijvoorbeeld natuurlijke vijanden in te zetten. Heb je bijvoorbeeld last van bladluizen in de tuin? Lieveheersbeestjes zijn er gek op. Maar zo kan het ook zijn dat een plantaardige oplossing mogelijk is. Zo werken lavendeltakjes goed tegen fruitvliegen.
Wil je gebruik maken van een val? Let er dan op dat deze ‘diervriendelijk’ is. Dat wil zeggen, vallen met gif of onnodig laten lijden laten staan.
Niet alle overlast of plagen zijn zo eenvoudig op te lossen. Soms is het nodig dat je toch gebruik moet maken van chemische middelen. Het is dan heel belangrijk om te weten wat deze middelen met de omgeving doen. Lopen andere dieren, mensen of planten gevaar? Veel stoffen in bestrijdingsmiddelen hebben impact op het milieu. Volg daarom altijd nauwkeurig de gebruiksaanwijzing. De informatie op de verpakking is misschien niet altijd duidelijk. Staat er bijvoorbeeld ‘niet spuiten in geopende bloemen’, dan is het middel giftig voor bijen.
Let bij het gebruik van chemische middelen daarnaast ook goed op of je een middel gebruikt met toelatingsnummer. Deze middelen hebben namelijk een bewezen werking en tasten het milieu, bij correct gebruik, zo min mogelijk aan.
Heb je echt grote overlast en weet je niet hoe dit aan te pakken? Schakel dan een professional/erkende bestrijders in of neem contact op met je gemeente.