Maak je huis winterklaar

Wintertijd: een goed moment om je huis nóg comfortabeler te maken

 

In de nacht van 24 op 25 oktober 2020 gaat de wintertijd alweer in. De klok gaat dan voor 5 maanden een uurtje achteruit, officieel gebeurt dit om 3:00 uur ’s nachts. En wist je dat de wintertijd áltijd het laatste weekend van oktober ingaat? Wintertijd is een mooi moment om je huis nóg comfortabeler te maken.

De dagen worden donkerder en de temperatuur lager. De komende 5 maanden breng je waarschijnlijk veel tijd door in je huis. Maar… is jouw huis al helemaal voorbereid op de winterse kou? Bij een woning zijn er vaak jaarlijkse onderhoudstaken die vergeten worden. En juist dat achterstallig onderhoud kan tijdens de koude dagen voor problemen zorgen.

Schade voorkomen is beter dan herstellen

Het ingaan van de wintertijd (en zomertijd) is een perfect moment om jaarlijks de stand van je woning eens goed op te nemen, onderhoud uit te voeren en zo je woning comfortabel winterklaar te maken.

Om je op weg te helpen hebben we de meest voorkomende onderhoudstaken voor het winterseizoen op een rij gezet. Waar ga jij mee beginnen?

1. Dak en dakgoten controleren en schoonmaken

Ook in de zomer kunnen de dakgoten en regenpijpen verstopt raken. En als het dan even niet regent valt dat niet direct op. Vogels vinden dakgoten bijvoorbeeld een hele rustige plek om een nestje te bouwen. En als je dan toch het dak opgaat? Kijk dan meteen of alle dakpannen nog netjes recht liggen en heel zijn.

2. Schoorsteen schoonmaken

De schoorsteen zal in de zomer niet veel gebruikt worden, ook deze behoeft daarom wat aandacht voordat de winter écht van start gaat. Een vogelnestje kan anders zomaar leiden tot brand. Een professionele schoorsteenveger zal een grondige inspectie doen en zorgen dat het rookkanaal helemaal vrij is.

3. Isolatie

In de winter willen we een warm en comfortabel thuis, en zetten we de thermostaat om die reden vaak wat hoger. Een andere optie is natuurlijk het isoleren van je huis. Vaak verlies je de meeste warmte via het dak, de vloer, en de vensters. Met isolatie voorkom je de aanvoer van tocht (en vocht), maar je woning voelt ook minder koud aan. Met een goed geïsoleerd huis voel je je eerder comfortabel én verbruik je minder energie!

4. Lampen & verwarming automatisch aan laten springen

Hoe fijn is het om in een verlicht en warm huis thuis te komen nu de dagen donkerder worden? Niet alleen voel je je erg veilig en welkom, het biedt ook veel comfort. Gelukkig is het inrichten van een slimme woning niet alleen voor nieuwbouw weggelegd. Lees op Busch-Jaeger meer over het slimmer maken van een bestaande woning.

5. Tuin winterklaar

Niet alleen moeten sommige planten een snoeibeurt krijgen voor de winter, maar denk ook eens aan de rest van de tuin. Het netjes schoonmaken en opbergen van zomermeubilair, kussens en parasols. Zodat je er volgend jaar weer veel plezier van kunt hebben. Maar ook een mooi moment om te controleren of alle tuinverlichting nog goed werkt, zodat je tuin op een donkere winteravond ook goed en veilig verlicht is.

6. Verf bijwerken

Altijd een flinke klus het houtwerk aan je woning opnieuw in de lak zetten. Omdat de winter vaak nat of vochtig is, is oktober een perfect moment om dit te doen. Met strak afgewerkte kozijnen kun jij er dan weer tegenaan. Voordeel is dat deze verfklus niet elk jaar hoeft!

7. Verwarming & ketel controleren

De winter is een topseizoen voor je verwarmingsketel. Daarom is het juist goed om hiervóór het jaarlijks onderhoud te plannen, zodat je in de winter niet in de kou komt te zitten. Ontlucht je CV ketel, vul bij en zet deze op winterstand (minimaal 15 graden). Vergeet overigens ook niet het onderhoud van je (gas)haard.

8. Ventilatieroosters schoonmaken

Elke woning heeft in en om het huis verschillende ventilatieroosters. Heb jij deze al ooit schoongemaakt? Een schoon rooster zorgt uiteraard voor betere ventilatie en dát merk je in de winter omdat je dan meer binnen bent! Controleer ze allemaal voor een frisse luchtstroom in je huis.

9. Staat je huis er mooi bij? Controleer je gevel

De buitenkant van je woning staat vaak niet op je standaard onderhoudslijstje. Toch is het goed de stenen (of ander materiaal) aan de buitenzijde van je woning, eens goed te bekijken. Zo signaleer je tijdig scheuren en/of gaten die je dan kunt bijwerken voordat het erger wordt en problemen gaat veroorzaken.

Al met al is er in een woning altijd wel wat te onderhouden.. Veel kun je zelf doen, maar soms is het prettiger om taken bij een professional neer te leggen. Je kunt ook met verschillende bedrijven een onderhoudscontract afsluiten, zodat je zelf geen omkijken naar de werkzaamheden hebt. Veel succes!