Goede verlichting in huis is heel belangrijk. Verlichting bepaalt voor een groot deel de sfeer in huis en zorgt ervoor dat je huis leefbaar wordt. Toch wordt de toegevoegde waarde van verlichting in een interieur nog vaak onderschat; bij veel mensen staat verlichting onderaan op het prioriteitenlijstje. Zonde, want verlichting kan een ruimte maken of breken.
Ben je van plan de verlichting in je woning aan te pakken, ga je binnenkort verhuizen of heb je verbouwplannen? Ons advies is om te starten met een lichtplan!
Maar hoe werkt dat eigenlijk, zo’n lichtplan? Een lichtplan is simpelweg een tekening op schaal, met alle locaties van lichten, schakelaars en stopcontacten in een ruimte. Zo’n lichtplan is gemakkelijk zelf maken. Zeker met ons stappenplan!
Een lichtplan maak je op basis van de plattegrond van de ruimte. Zorg bijvoorbeeld voor een plattegrond van de woonkamer. Teken in deze plattegrond de meubels en ramen. Geef op de plattegrond ook aan waar stopcontacten en aansluitpunten zitten.
Het is belangrijk om bij het maken van het lichtplan rekening te houden met de functie van een ruimte. Wordt aan de eettafel bijvoorbeeld alleen gegeten of ook gewerkt en gelezen? Geef op de plattegrond aan welke activiteiten waar plaatsvinden.
Vervolgens ga je aangeven waar basisverlichting moet komen. Hiermee bedoelen we de verlichting die ervoor zorgt dat de ruimte voldoende licht heeft. Het doel is om de ruimte volledig te kunnen verlichten, met zo min mogelijk schaduwwerking.
Geef op de plattegrond met bijvoorbeeld kruisjes aan waar je de basisverlichting wilt plaatsen. Geef daarbij ook direct aan wat voor soort lamp het moet worden: een plafondlamp, een hanglamp of juist een spot.
Hierna ga je aan de slag met de functionele verlichting. Denk hierbij aan gericht licht boven de eettafel en een leeslamp bij de bank. Houd hierbij rekening met plekken die meerdere functies hebben. Als je regelmatig aan tafel werkt is fel licht handig. Maar dat felle licht is minder wenselijk als je gezellig aan het tafelen bent met vrienden. Een dimmer is in zo’n situatie handig. Geef deze wensen aan op het lichtplan.
Tot slot ga je aan de slag met de sfeerverlichting. Sfeerverlichting heeft niet de functie een ruimte te verlichten, maar fungeert meer als decoratie of sfeermaker. Een bijzonder lamp als eyecatcher kan uw interieur afmaken. Onder sfeerverlichting vallen ook kaarsjes of een open haard.
Je hebt bepaald welke verlichting de woonkamer (of andere ruimte) perfect zou maken. Nu is het tijd voor de volgende stap. Hierbij hebben we enkele aandachtspunten:
Moet de woning nog gebouwd worden, dan kan je vaak zelf bepalen op welke plekken stroom-, lichtpunten en schakelaars komen. In een bestaande woning ligt dit uiteraard anders. Wil je in een bestaande woning het licht onder handen nemen, dan kan het nodig zijn om enkele aanpassingen te doen in de stopcontacten, lichtpunten en schakelaars. Een installateur kan je hierbij helpen.
Wil je de verlichting in uw woning écht goed aanpakken? Overweeg dan een domotica-systeem. Met Busch-free@home® van Busch-Jaeger kun je de verlichting in de woning volledig stuurbaar maken. Lampen kunnen dan bediend worden met een app op je smartphone en op exact de juiste, gedimde stand ingeschakeld worden. Busch-free@home® is ook zeer geschikt voor bestaande woningen. Met het free@home wireless systeem kan, zelfs zonder in muren te frezen, ook van bestaande woningen eenvoudig een ‘smart home’ gemaakt worden met verlichting exact afgestemd op uw wensen.