Minder afval door minder verpakkingen

Ontdek wat je zelf eenvoudig kunt doen

 

Verpakkingen zorgen voor een enorme vergroting van de afvalberg. Maar liefst 20% van ons afval bestaat uit verpakkingen. Op jaarbasis wordt in Nederland 475 miljoen kilo plastic verpakkingsmateriaal verbruikt. Dat is per persoon 28 kilo, per jaar!

Hoeveel verpakkingen verbruik jij?
Weet jij hoeveel verpakkingen je gemiddeld per dag opent en weggooit? Maar liefst 7, per persoon, per dag..! Beeld je maar eens in: ’s ochtends haal je een appel uit de plastic zak, de yoghurt schenk je uit een pak in je kommetje. Tijdens de lunch haal je een salade in een plastic verpakking en drink je frisdrank uit een blikje. Tussendoor snack je een mueslibar en ’s avonds bak je een kipfilet en kook je snijbonen: beiden in een plastic verpakking gekocht. Herkenbaar?

Wat kun je zelf doen?

  1. Kijk goed hoe je boodschappen verpakt zijn. Koop waar mogelijk producten zonder verpakking. Is dat niet mogelijk? Kies dan slim! Dus statiegeld i.p.v. blik. En kies altijd, indien mogelijk, een verpakking die recyclebaar is.
  2. Neem je eigen tas mee, zowel een grote boodschappentas als losse herbruikbare groente- en fruittasjes. Deze zijn tegenwoordig bij alle grote supermarkten verkrijgbaar als alternatief voor plastic wegwerptasjes.
  3. Koop zoveel mogelijk statiegeldverpakkingen (bijvoorbeeld in glas). Let op! Niet alle verpakkingen in glas of PET zijn automatisch statiegeld, controleer de verpakking dus goed.
  4. Doe niet teveel boodschappen, koop wat je nodig hebt om voedselverspilling tegen te gaan. Eten weggooien heeft een groter effect op het milieu dan verpakkingsmateriaal minderen.
  5. Koop lang houdbare artikelen in grote verpakkingen, bewaar dit thuis bijvoorbeeld in een glazen pot.
  6. Zorg thuis voor een logisch en handig afvalscheidingssysteem. Zodat je ook hierin je steentje kunt bijdragen. Investeer bijvoorbeeld in een afvalemmer met aparte bakken en breng je glaswerk en klein chemisch afval structureel weg.
  7. Hergebruik niet recyclebare verpakkingen. Op Pinterest zijn heel veel ideeën te vinden om lege flessen, eierdozen of yoghurtemmers om te knutselen tot een ware lifehack!
  8. Niet alleen huishoudens produceren verpakkingsafval, bedrijven zijn verantwoordelijk voor de andere helft. Ook op je werk kun je bewust bezig zijn door bijvoorbeeld bestellingen te bundelen en zo verpakkingsmateriaal te besparen, ook hier je afval te scheiden en je lunch in een lunchtrommel mee te nemen in plaats van in plastic zakjes.
  9. Lange rit voor de boeg? Neem vanuit thuis een eigen herbruikbare fles drinken mee en zorg voor iets te eten. Op die manier is er minder verleiding onderweg nog iets te kopen, wat in bijna alle gevallen verpakt is met een eenmalige verpakking.

Waarom wordt zoveel verpakkingsmateriaal gebruikt?
Bij verse of kwetsbare artikelen is het logisch dat deze producten een verpakking krijgen om ze te beschermen. Bij andere artikelen heeft verpakking vaak ook een functionele functie. Denk bijvoorbeeld aan houdbaarheid, vervoer, smaak, vormbehoud of bescherming tijdens transport en opslag.

Hoe werkt recyclen?
De meeste mensen brengen hun lege flessen met statiegeld braaf naar de automaat, ze krijgen immers het betaalde statiegeld retour. Maar wist je dat bierflesjes maar liefst 40 keer opnieuw gevuld worden voordat ze gerecycled worden? De frisdrank PET-flessen worden niet direct hergebruikt, deze worden versnipperd en omgesmolten tot nieuwe flessen.

Helaas zijn er ook heel veel plastic verpakkingen waar geen statiegeld op zit. Hiervan belandt nog steeds 2/3 in de afvalemmer, in plaats van in de gescheiden plastic afvalstroom.

Zwerfafval
Naast dat het de omgeving ontsiert, trekt zwerfafval ook ongedierte aan. Het opruimen kost veel tijd en geld. Dit opruimen is zeker nodig omdat het afval gevaarlijk kan zijn voor mens, dier en natuur. Het kan de grond vervuilen of dieren raken erin verstrikt.

De oplossing is heel simpel: gooi je afval altijd in de afvalbak! Helaas wordt dit nog te weinig gedaan. Met als gevolg dat de geschatte berg zwerfafval in Nederland 50 miljoen kilo per jaar is… Geen vuilnisbak in de buurt? Bewaar je afval totdat je thuis bent en gooi het daar weg. Leg in je auto een rol afvalzakken, zo heb je altijd een zak bij de hand voor afval.

Hoe lang zwerft afval rond?

Naast dat het afval in de natuur blijft liggen of in de plastic soep terecht komt, vergaat het ook niet of nauwelijks.

  • Kauwgom: vergaat pas na minstens 20 jaar
  • Aluminium drankblikje: vergaat nagenoeg niet
  • Glazen flesje: vergaat niet
  • Plastic tas: verbrokkelt, maar breekt niet af
  • Bananenschil: 1 jaar
  • Sigarettenpeuk: 2 tot 12 jaar

Gelukkig zijn er steeds meer buurtinitiatieven om zwerfafval te voorkomen of op te ruimen. Ook kun je overmatig afval altijd bij je gemeente melden.

Kortom: als iedereen zijn steentje bijdraagt in het kopen van minder verpakkingen en het beter recyclen van verpakkingen dragen we allemaal iets bij aan het verminderen van de afvalberg.