Wil je je woning slimmer maken? Slimme apparaten gebruiken? Zoals een slimme thermostaat of een slimme lader voor de elektrische auto? Een slim huis begint in de meterkast. Aan de groepenkast (die zorgt voor het verdelen van de stroom naar al je stopcontacten en aangesloten apparatuur) kun je tegenwoordig de nodige intelligentie toevoegen. Energiemanagement bijvoorbeeld met behulp van een slimme meter. Of nog een stap verder: huisautomatisering. Zo vergroot je het comfort van je woning en kun je aanzienlijk op energie besparen.
Zo kun je voldoende groepen, aardlekschakelaars en/of installatie-automaten bij (laten) plaatsen en ben je flexibel om je woning uit te breiden met nieuwe slimme apparatuur. Je huis slim maken, begint in de meterkast.
Er zijn tegenwoordig diverse slimme schakelaars, ook wel sensoren genoemd, die helpen bij het ‘automatiseren’ van je huis. Zo kun je bijvoorbeeld beweging, temperatuur en luchtvochtigheid meten en daarmee je verlichting, verwarming, koeling en ventilatie automatisch in–/uitschakelen. Kijk maar eens op: Busch-Jaeger slimme schakelaars. Zo geniet je van een slimme woning.
Hiermee kun je de energie die apparatuur verbruikt en de energie die zonnepanelen opwekken eenvoudig meten. Dit geeft inzichten om energie te besparen.
Gebruik je veel ‘zwaardere’ apparatuur in combinatie met bijvoorbeeld een laadsysteem voor de elektrische auto, zorg dan voor load balancing in je netwerk. De Load Balancer van ABB verdeelt de stroom over de ‘stroomvragende’ apparatuur en zorgt ervoor dat je installatie niet overbelast raakt. Dat noemen we slim laden.
Met de huisbesturing van bijvoorbeeld Busch-free@home® kun je verlichting en allerlei apparatuur aansturen vanaf je luie stoel. Door ook klimaatbeheersing op te nemen in je huisbesturingsysteem, kun je aanzienlijk op energiekosten besparen. Zie ook ‘Huisbesturing: alles onder controle’.
Ga je een compleet nieuwe elektrische installatie aanleggen? Overweeg dan een huisbesturingssysteem (slim huis systeem) of voorbereiding daarop. Door in de stroomleidingen meteen ook een communicatiekabel aan te laten leggen, maak je je installatie slim. Je kunt dan stopcontacten, schakelaars en lichtpunten bedienen vanaf een centraal punt of een app. Dat heeft allerlei voordelen. Zie ook ‘Huisbesturing: alles onder controle’.
Heb je een bestaande situatie, maar wil je smart home-intelligentie aan je installatie toevoegen, denk dan eens aan draadloze schakelaars (bijv. van Busch-Jaeger). Hiermee kun je lichtpunten, stopcontacten en apparatuur bedienen, zonder dat je overal leidingen hoeft te trekken.
In grote gebouwen is energiemanagement erg populair. Niet voor niets, want door verlichting, verwarming en koeling gecombineerd aan te sturen kun je aanzienlijk op energie besparen. Deze slimme technologie is ook beschikbaar voor woningen.
Energiemanagement begint in de meterkast. Door kWh-meters (kilowattuurmeters) te plaatsen kun je de energie die apparaten verbruiken en de energie die je bijvoorbeeld zelf opwekt met zonnepanelen, nauwkeurig volgen. Er zijn kWh-meters met WiFi en kWh-meters met een app beschikbaar. Met een module zoals ABB SEM-basic (Smart Energy Management) in de meterkast, kun je het energiegebruik vervolgens nauwkeurig sturen en gaan besparen. Dit doe je eenvoudig via een app op je smartphone of tablet.
Meer weten? Bekijk ABB SEM-basic en vraag ernaar bij een erkende installateur.
Met huisbesturing maak je van je woning een echt Smart Home. Een huisbesturingssysteem zoals Busch-free@home® stelt je in staat om allerlei aangesloten apparatuur te bedienen vanuit je luie stoel. Met een app op je smartphone of tablet bedien je zo: verlichting, verwarming, air-conditioning, gordijnen, video-deurbel, apparatuur zoals wasmachine, koffiemachine en meer.
Met een huisbesturingssysteem voor een Smart Home vergroot je het gemak en comfort in huis. Daarbij is het ook een slimme keuze als het gaat om te besparen op energiekosten en veiligheid.
In het huisbesturingsysteem zijn veel zaken te ‘automatiseren’. Je kiest voor standaard scenario’s of programmeert deze zelf. Omdat het systeem verlichting, verwarming, koeling en ventilatie centraal aanstuurt en af kan stemmen op het gebruik (en zelfs het weer) kun je aanzienlijk op energie besparen. Handig zo’n slim huis!
Veiligheid is een extra voordeel van een smart home. Zo kun je in een huisbesturingssysteem camera’s koppelen, raamdetectie en een video-deurbel. Via de app kun je vervolgens alles in de gaten houden of automatische meldingen krijgen. Busch-free@home® kan zelfs een ‘aanwezigheidssimulatie’ doen als je op vakantie bent. Dit betekent dat het verlichting en bijvoorbeeld gordijnen bedient net alsof er iemand thuis is. Een veilig gevoel.
Wil je meer weten over de mogelijkheden van een slim huis systeem? Kijk dan op busch-jaeger.nl en vraag ernaar bij een erkende installateur.
Wat zijn de voorwaarden voor een toekomstbestendige meterkast?
Een elektrische installatie aanleggen is vakwerk. Net als het aansluiten of uitbreiden van een veilige en betrouwbare meterkast. Ga niet zelf aan het ‘knutselen’ maar laat werk aan de meterkast altijd uitvoeren door een erkend installateur. Vind een installateur