Veilig aansluiten van zonnepanelen, laadpalen en warmtepompen

Wat houdt dat in voor je groepenkast?

Steeds meer huizen zijn voorzien van zonnepanelen of warmtepompen. En een elektrische auto is ook geen uitzondering meer. Is dat bij jou thuis ook zo of heb je plannen één of meer van deze duurzame oplossingen in jouw huis toe te passen? Let op: dit heeft gevolgen voor de inrichting van je groepenkast.

In dit artikel leggen we uit waar je op kunt letten om overbelasting van je groepenkast te voorkomen. In de Hafonorm configurator kun je vervolgens jouw ideale groepenkast samenstellen.

Welke groepenkast?

Allereerst kun je met je installateur overleggen of de groepenkast in jouw woning geschikt is voor alle aansluitingen. Mocht dit niet zo zijn dan kun je eraan denken om een groepenkast aan te schaffen die speciaal geschikt is voor het aansluiten van zonnepanelen, een warmtepomp of een elektrische auto.
Deze speciale Hafonorm groepenkasten beschikken bijvoorbeeld over ruimte voor extra groepen, zwaardere bedrading en 63 A (maximale belasting waarbij aardlek nog goed werkt) aardlekschakelaars. Door deze voorzieningen is de groepenkast veiliger en kunnen ze brand door overbelasting voorkomen.
Je installateur kan eenvoudig de gewenste groepenkast samenstellen in de Hafonorm Configurator.

Veilig aansluiten van zonnepanelen

Het aansluiten van zonnepanelen op een bestaande of nieuwe groepenkast veroorzaakt ‘parallelle invoeding’. Dit betekent dat de belasting van de aardlekschakelaars en bedrading te hoog worden met als gevolg warmteontwikkeling en daardoor mogelijk brandgevaar.

Zorg daarom altijd dat je een groepenkast hebt die standaard voorzien is van zwaardere bedrading en een 63 A aardlekschakelaar.

Veilig aansluiten en monitoren van de laadpaal

Met de toename van het aantal hoog belastende systemen in woningen, waaronder het opladen van elektrische auto’s, neemt de behoefte aan het efficiënt sturen van de energiestromen toe. Dit principe van ‘load management of load balancing’ wordt ook gebruikt bij de laadpaal van de elektrische auto. Het beschikbare vermogen wordt daardoor automatisch verdeeld over de benodigde capaciteit. Bij de meeste groepenkasten is dit een extra optie die je kunt aansluiten.

Veilig aansluiten van de warmtepomp

Een warmtepomp is een relatief nieuw systeem in woningen. Deze pomp brengt een continue stroomvraag met zich mee (2 à 3 kW). Bovendien beschikken veel warmtepompinstallaties over een elektrische bijverwarming om bij erg koude buitentemperaturen toch je woning warm te kunnen houden.
Ook hierbij geldt dat je je groepenkast zo moet inrichten dat deze bestand is tegen de vereisten van deze continue belasting. Vraag dit goed na bij je installateur.

Ben je op zoek naar een installateur?

Via deze link kun je een erkende installateur zoeken in jouw regio.