Verduurzaam je woning & bespaar energie
Om de klimaatdoelstellingen te halen, zullen we allemaal moeten verduurzamen. Het verduurzamen van je woning, is een goed begin. Dit is niet alleen goed voor het klimaat, maar zorgt in veel gevallen ook voor lagere energielasten. Om je woning te verduurzamen, is investeren vaak noodzakelijk. Sinds 2018 kun je niet meer hypotheek krijgen, dan de marktwaarde van je huis. Voor energiebesparende maatregelen wordt er echter een uitzondering gemaakt.
Sinds 2018 kan je niet meer lenen dan de marktwaarde van je huis. Er is een uitzondering. De overheid heeft bepaald dat je voor energiebesparende maatregelen tot 6% extra kunt lenen. Dit om woningeigenaren te stimuleren hun woning te verduurzamen.
De volgende energiebesparende maatregelen zijn vaak mee te financieren in je hypotheek:
– HR-ketel
– Warmtepomp
– Zonneboiler
– Zonnecellen
– Spouwmuurisolatie
– Dakisolatie
– Vloerisolatie
– HR++ beglazing
Het extra hypotheekbedrag voor deze energiebesparende maatregelen worden door je hypotheekverstrekker in een bouwdepot geplaatst. Je kunt het bedrag enkel aan de energiebesparende maatregelen besteden.
Om energiezuinig wonen te stimuleren, bieden steeds meer hypotheekverstrekkers zogenaamde groene hypotheken aan. Heb je een energiezuinige woning, laat je een energiezuinige woning bouwen of wil je je woning renoveren om de energiezuinigheid te verhogen, dan kan jij in aanmerking komen voor zo’n groene hypotheek. Met een groene hypotheek krijg je rentekorting wanneer je woning die energiezuinig is. Daarmee is een energiezuinige woning dus niet alleen gunstig voor het klimaat en je energierekening maar ook voor de hoogte van jouw hypotheekrente.
Overigens kun je niet bij alle banken terecht voor een groene hypotheek. Ook moet je er rekening mee houden dat het aanbod, de voorwaarden en de rentekorting per aanbieder verschilt. Controleer daarom goed of je daadwerkelijk voordeliger uit bent en of het niet alleen om een groene marketing gaat. Een onafhankelijk hypotheek adviseur kan je hierbij helpen. Om in aanmerking te komen voor een groene hypotheek moet je woning aan een aantal voorwaarden voldoen. Zo moet de EPC-waarde (Energie Prestatie Coëfficiënt-waarde) in orde zijn en kan een groenverklaring verplicht zijn.
Nog moeilijk om een inschatting te maken hoeveel budget je precies nodig gaat hebben? Online zijn er een aantal tools waarmee je gemakkelijk een 3D-duurzaamheidsscan kan uitvoeren. Een voorbeeld hiervan is de duurzaamheidsscan van hypotheekverstrekker bijBouwe en hun partner HomeQgo. Hiermee kun je gemakkelijk zien hoe je kunt verduurzamen, hoeveel je ermee gaat besparen en wat de investering zal kosten.