Kleine, simpele dingen om zelf bij te dragen
Eigenlijk weten we allemaal wel dat het zonde is om eten en drinken onnodig weg te gooien. Het is niet alleen slecht voor het milieu, maar ook de portemonnee. Soms onderschat je misschien de hoeveelheid van het voedsel dat je weggooit omdat het maar om kleine beetjes gaat. Maar wanneer we alles bij elkaar optellen gaat het gemiddeld om ruim 34 kilo weggegooid goed voedsel per jaar per persoon. Wanneer we alle huishoudens optellen komen we dan ongeveer uit op 590 miljoen kilo voedsel. Waarom precies is voedselverspilling slecht voor het milieu? En wat zijn kleine dingen die je zelf kan doen om bij te dragen aan minder verspilling maar misschien wel eens vergeet? We zetten alles voor je op een rijtje.
Waarom is voedselverspilling slecht voor het milieu? Ten eerste gaan natuurlijk alle grondstoffen en energie die nodig waren om het eten te telen, vervoeren, verpakken, koelen etc. verloren zodra we het goede voedsel weggooien. De energie die daarvoor nodig was, komt vooral van fossiele brandstoffen die klimaatverandering veroorzaken. Daarnaast vergroot het onnodig weggooien van eten de afvalberg. De gevolgen voor het milieu hiervan zijn afhankelijk van de verwerking van het afval. Een deel gaat namelijk bij het groente- fruit- en tuinafval en wordt compost (voor bijvoorbeeld landbouw). Omdat niet iedereen zijn afval scheidt zal een deel van het weggooide eten belanden bij het huishoudelijk restaval. Hier zal het worden verbrand in de afvalenergiecentrales.
Blijft het toch nog steeds moeilijk om alles op tijd op te eten? Dan is er nu de Verspillingsvrije coach van Milieu Centraal. Deze app helpt je door het geven van slimme tips, maar ook inspiratie en leuke challenges. Op deze manier wordt het steeds eenvoudiger om minder eten en drinken weg te gooien. Daarnaast kun je ook nog meten wat je weggooit en worden de tips nóg beter aangepast op jouw patroon. Je kunt de coach downloaden in Google Play of Appstore.