Wat, waarom en hoe: voorlopige en definitieve energielabels
Voor elke woning die verkocht of verhuurd wordt is een energielabel verplicht. (Er geldt een uitzondering voor o.a. kerken, moskeeën en beschermde monumenten.) Het energielabel geeft aan hoe energiezuinig de woning is. Dit gaat van klasse A: zeer zuinig, tot en met G: zeer onzuinig, in vergelijking tot andere woningen. In welke klasse jouw woning valt hangt af isolatie, dubbel glas, zonnepanelen of energiezuinige verwarming.
Het energielabel voor jouw woning
In 2015 heeft de Rijksoverheid alle 5 miljoen huiseigenaren in Nederland een voorlopig energielabel verstrekt. Doel hiervan was het stimuleren van woningeigenaren om hun huis energiezuiniger te maken.
Ben je benieuwd naar het energielabel van jouw woning? Je kunt dit checken op energielabel.nl
Wanneer heb ik dit energielabel nodig?
Als je gaat verhuizen of verhuren dan is het verplicht aan de koper/huurder een energielabel te laten zien. Doe je dat niet? Dan riskeer je een boete van minimaal 170 euro. Je kunt hiervoor overigens niet het voorlopige energielabel gebruiken, het is verplicht van je voorlopige energielabel een definitief label te maken. Dit kan nu nog heel eenvoudig voor een paar euro online. Let op: je hebt wel diverse gegevens nodig om het definitieve label aan te vragen, denk aan het aankoopbewijs van eventuele zonnepanelen of een taxatierapport. In het proces krijg je vanzelf te zien welke documentatie je moet toevoegen aan je online woningdossier. Een definitieve energielabel, aangevraagd voor 1 januari 2021, is 10 jaar geldig.
Wat gaat er veranderen?
De manier waarop een energielabel wordt bepaald, gaat veranderen per 1 januari 2021. Voor woningeigenaren is het belangrijkste dat het VEL (vereenvoudigd Energielabel) verdwijnt en er een uitgebreider energielabel voor terugkomt, dit brengt ook meer werkzaamheden en dus meer kosten met zich mee.
Een energielabel is vanaf dan ook niet meer eenvoudig online aan te vragen. Vanaf 1 januari 2021 is het verplicht een afspraak te maken met een energieadviseur. Op locatie neemt de adviseur de kenmerken op van de woning (denk aan isolatie, afmetingen en installaties) en rekent op basis van deze informatie uit hoeveel energie er nodig is voor verwarming, warm water, ventilatie en koeling van de woning. Deze informatie wordt allemaal omschreven in het nieuwe energielabel.
Omdat dit energielabel veel nauwkeuriger is, is het ook mogelijk om tips voor verduurzaming beter inzichtelijk te maken. Deze worden ook opgenomen in het rapport.
Vraag je vóór 1 januari 2021 een energielabel aan? Dan kan dit nog gewoon voor een paar euro online, als je dit na 1 januari doet ben je een paar honderd euro kwijt. Maar: het energielabel is na 1 januari ook beter onderbouwd en voorzien van aanbevelingen om jouw woning te verduurzamen.
Wat te doen?
Kortom, heb je verhuis- of verhuurplannen binnen nu en 10 jaar dan is het voordelig om te controleren of jouw energielabel voorlopig of definitief is en zo nodig om te zetten naar een definitief energielabel.
Wil je aan de slag met verduurzamen van je woning en wil je hier graag tips en aanbevelingen voor ontvangen? Dan kan het best verstandig om het label na 1 januari aan te vragen, zodat je een advies op maat ontvangt in je energielabel. Vergeet niet om je energielabel opnieuw aan te vragen na het doorvoeren van alle verbeteringen aan je woning, zodat je direct ziet wat het resultaat is van je investeringen!