Zonnepanelen en salderingsregeling

 

Ben je in het bezit van zonnepanelen of overweeg je te investeren in zonnepanelen? De huidige salderingsregeling die geldt voor zonnepanelen gaat de komende jaren veranderen. Opgelet dus!

Salderingsregeling?
Eerste even terug naar de basis. Wat houdt de huidige salderingsregeling in? In de zomer brengen zonnepanelen vaak meer energie op dan dat je verbruikt. De energie die je zelf niet verbruikt lever je aan jouw energieleverancier. Dit wordt geregistreerd doordat je energiemeter terugloopt of door jouw slimme meter. Aan het eind van het jaar mag je de energie die de zonnepanelen hebben opgewekt, wegstrepen tegen de energie die je hebt verbruikt. Dát noemen we salderen.

Het grote voordeel voor zonnepaneel-eigenaren bij de huidige salderingsregeling, is dat het tarief voor stroom die je teruglevert exact hetzelfde is als het tarief dat je betaalt voor stroom. Inclusief energiebelasting dus.

Nieuwe plannen
De huidige salderingsregeling gold in principe tot en met 2021. Inmiddels is bekend dat de regeling verlengd wordt tot en met 2023. Daarna wordt de regeling geleidelijk afgebouwd. Dat wil zeggen dat het voordeel dat je ontvangt op de energiebelastingen – in ruil voor het terugleveren aan het net – elk jaar iets minder gaat worden.

Uiteindelijk wordt dat voordeel 0 en zal er vanaf 2031 gewerkt gaan worden met een terugleververgoeding. Je ontvangt dan alleen een vergoeding van de energieleverancier voor de teruggeleverde zonnestroom. Deze regeling verschilt op een paar belangrijke punten van de huidige salderingsregeling:

  • Zonnestroom die je zelf opwekt én gelijk ook weer verbruikt wordt, is ‘gratis’. Je hoeft dan immers geen elektriciteit van het net te kopen.
  • Je mag niet meer de totalen van een heel jaar tegen elkaar wegstrepen. Wanneer je elektriciteit van het net afneemt, dan betaal je de volledige prijs.
  • De vergoeding voor de elektriciteit die je aan het net terug levert, is in de nieuwe regeling lager. Hoe hoog deze vergoeding precies gaat worden, is nog niet bekend.

De REACT 2 van ABB; een uitkomst
Maar wat is nu verstandig om te doen? Bij ABB denken we dat het goed is om alvast een omvormer te plaatsen die op de toekomst is voorbereid. Daarom hebben we de REACT 2 ontworpen; een eenfasige omvormer van 5 kW of 3,6 kW. Deze is eenvoudig uit te breiden met een hoogwaardige 4kWh-Lithium-ionbatterij. Nu, of straks als de salderingsregeling verandert. Dankzij het modulaire ontwerp kan het bovendien eenvoudig worden uitgebreid naar 8 of 12 kWh opslagcapaciteit. De batterij slaat het teveel aan ongebruikte energie gedurende de dag op, om deze vervolgens met behulp van de ingebouwde belastingmanager te gebruiken tijdens perioden wanneer je huishouden hogere energiebehoeften heeft. Een uitkomst, zeker als straks de nieuwe regels omtrent salderen in gaan. Deze omvormer is te koppelen aan het Busch-free@home®-domoticasysteem voor nog meer inzicht in en controle op verbruik. Dat alles maakt de REACT 2 de ideale investering voor de toekomst.