Schakelen de lichten of andere apparaten in huis plotseling uit? Dan is er sprake van een stroomstoring. Dit kan te maken hebben met een storing in de elektrotechnische installatie, maar het kan ook een algemene stroomstoring zijn. Ontdek hoe je de oorzaak van de stroomstoring kunt opsporen en deze kunt verhelpen.
Een stroomstoring is in de meeste gevallen eenvoudig te verhelpen. Het kan echter ook een complexere elektrische storing zijn, waarbij in sommige gevallen de hulp van een installateur vereist is. Twijfel je op welke manier dan ook aan de veiligheid van de situatie? Schakel dan direct een erkende elektrotechnische installateur in.
Een storing in je meterkast kan meerdere oorzaken hebben, waarvan kortsluiting en overbelasting de meest voorkomende zijn.
Een stroomstoring kan ontstaan door kortsluiting als gevolg van een defect in de bedrading of een kapot apparaat. Daardoor gaat er een te hoge stroom door de elektrotechnische installatie lopen. Bij een goed werkende groepen- of stoppenkast springt automatisch een zekering of schakelt de automaat zichzelf uit. Daarmee is het gevaar in de meeste gevallen geweken, al zul je het defecte apparaat wel moeten vervangen.
Had u bijvoorbeeld de vaatwasser, de oven en de magnetron aanstaan en schakelde je net een ander apparaat in? Dan is de kans groot dat de stroomstoring een gevolg is van overbelasting. Daarbij loopt er een te hoge stroom door het elektrische circuit, wordt de bedrading te warm en kan er zelfs brand uitbreken. In tegenstelling tot kortsluiting, merk je overbelasting niet altijd meteen en daardoor is het verraderlijk.
Tip: kabels, wandcontactdozen, stekkers en elektrische apparaten die te heet worden, ruik je vaak eerder dan dat u ze ziet. Wees hier alert op!
Treedt de stroomstoring in het hele huis op? Dan is de kans groot dat het een algemene stroomstoring betreft. Kijk dus eerst of de straatverlichting werkt of informeer bij de buren of zij ook problemen ondervinden. Is dat inderdaad het geval, wacht dan rustig af totdat de stroomstoring is verholpen.
Meestal kun je trouwens via de smartphone op internet ook informatie te vinden over stroomstoringen bij je in de buurt. Daarnaast kun je bellen met het algemene storingsnummer: 0800 9009.
Mocht het geen algemene stroomstoring betreffen, dan zit het probleem in jouw woning. Heb je nog een ouderwetse stoppenkast? Kijk dan of er zekeringen gesprongen zijn. Is dit inderdaad het geval, dan dien je de betreffende stop(pen) te vervangen.
Is dit niet het geval, maar is er geen spanning, neem dan direct contact op met een erkende installateur. Dit geldt ook wanneer in je groepenkast alle knoppen gewoon ingeschakeld (naar boven) staan, maar de elektriciteit toch niet werkt.
Heb je een installatie-/groepenkast, dan kun je onderstaande stappen volgen om de stroomstoring op te sporen en het probleem te verhelpen. Daarvoor is het wel belangrijk om te weten of je een groepenkast hebt met aardlekschakelaars en installatieautomaten, of een kast met alleen aardlekautomaten.
Een aardlekautomaat is als het ware een aardlekschakelaar en installatieautomaat ineen en beveiligt zowel tegen een te hoge lekstroom, als tegen overbelasting en kortsluiting. Informeer op voorhand bij je installateur of er zich in jouw groepenkast aardlekschakelaars en installatieautomaten bevinden of alleen aardlekautomaten.
Tip: om een stroomstoring op te sporen, is het handig om een groepenoverzicht in de meterkast te hangen. Bij uw ABB-groepenkast is een groepenkaart meegeleverd. Je installateur heeft hierop aangegeven welke ruimtes precies op welke groepen zijn aangesloten.
Geeft geen enkel apparaat een probleem? En is er dus geen kortsluiting en ook geen sprake van overbelasting? Waarschuw dan een erkende installateur om te controleren of er iets met je installatie aan de hand is.