In een overbelaste meterkast kan brand ontstaan. Nu we steeds meer (zware) elektrische apparatuur gebruiken, krijgt de meterkast veel te verwerken. Met de juiste opzet en indeling van de meterkast en de juiste componenten zoals aardlekschakelaars en overspanningsbeveiliging is dat geen enkel probleem.
Met onderstaande tips zorg je voor een veilige situatie.
Tips voor een veilige meterkast
Test de aardlekschakelaar(s)
Controleer minimaal twee keer per jaar de aardlekschakelaar(s) in de groepenkast. Door ‘aardlekschakelaar testen’, bescherm je je tegen lekstroom (een apparaat dat foutief stroom afgeeft of ‘lekt’). Zien hoe het werkt: aardlekschakelaar testen.
Plaats een rookmelder in de meterkast en zorg voor een zaklamp
Met een rookmelder in de meterkast word je gewaarschuwd bij gevaarlijke rookontwikkeling. Met een zaklamp heb direct licht bij de hand als de stroom uitvalt.
Houd de meterkast bereikbaar
Met een overspanningsbeveiliging in de meterkast ben je beschermd tegen een te hoge spanning op je installatie. Bijvoorbeeld als gevolg van blikseminslag in de omgeving of hoge opbrengst van zonnepanelen. Laat een overspanningsbeveiliging in de meterkast aansluiten.
Bewaar geen brandbare materialen in de meterkast
Als er brand in de meterkast ontstaat, kan dit zich door aanwezige brandbare materialen erg snel uitbreiden. Bovendien is de meterkast in geval van nood door deze spullen slecht bereikbaar.
Meterkast laten keuren
Laat een erkend elektrotechnisch installateur regelmatig (bijvoorbeeld elk jaar) de meterkast controleren of deze nog voldoet aan de geldende veiligheidsnormen. Door je meterkast te regelmatig te keuren weet je zeker dat je over een veilige installatie beschikt.
Werkzaamheden
Laat werkzaamheden aan je meterkast alleen uitvoeren door een (erkende) installateur. Dit geldt ook voor de elektrische installatie in de rest van je woning.
Kies voor een erkend elektrotechnisch installateur
Een elektrische installatie aanleggen is vakwerk. Net als het aansluiten of uitbreiden van een veilige en betrouwbare meterkast. Ga niet zelf aan het ‘knutselen’ maar laat werk altijd uitvoeren door een erkendinstallateur meterkast. Vind een installateur
1- of 3 fase meterkast aansluiting?
Vroeger hadden woningen standaard een enkele (1-fase) meterkast aansluiting. Omdat we nu veel meer elektrische apparatuur gebruiken is die enkele aansluiting vaak niet genoeg. Gebruikers van een inductiekookplaat hebben al vaak een 3-fase meterkast aansluiting.
Controleren of je een 1 fase of 3 fase meterkast aansluiting hebt:
Gebruik je veel zwaardere apparatuur zoals elektrische kookplaat/oven, espressomachine, elektrische verwarming, jacuzzi, zonnepanelen, (hybride) warmtepomp, laadsysteem voor een elektrische auto of andere apparaten met een vermogen van meer dan 3.600 Watt? Dan is een 3-fase aansluiting waarschijnlijk een veiligere keuze.
Laat een erkende installateur je meterkast controleren en waar nodig aanpassen naar een zwaardere aansluiting.
Vraag om veilige componenten
Ga je de meterkast aanpassen, vervangen of uitbreiden? Vraag dan om veilige componenten van ABB. De kwaliteit en dimensionering van de gebruikte materialen en onderdelen kan een groot verschil maken. Zo is het bij gebruik van zonnepanelen, warmtepomp en laadsysteem voor een elektrische auto aan te raden de meterkast uit te voeren met dikkere bedrading en de juiste aardlekschakelaars en installatie-automaten.
Tip: denk bij het (opnieuw) meterkast vervangen ook aan de toekomst. Ga je mogelijk over enige tijd zonnepanelen aanschaffen, een laadsysteem of een warmtepomp? Zorg dan voor voldoende ruimte in de nieuwe meterkast en de juiste componenten. Een erkend installateur kan hierbij adviseren en de meterkast aansluiten.
Extra mogelijkheden voor een veilige meterkast
Vergroot de veiligheid van de elektrische installatie in je woning met de juiste maatregelen in de meterkast.
Overspanningsbeveiliging in de meterkast
Een overspanningsbeveiliging in de meterkast wordt gebruikt om uw elektrische apparatuur te beveiligen bij een te hoge piekspanning op uw installatie, bijvoorbeeld als gevolg van blikseminslag in de buurt of te hoge (parallelle) invoeding van zonnepanelen op een zonnige dag.
Vlamboogbeveiliging (AFDD)
Een vlamboog kan ontstaan als een draad/contact beschadigd raakt (bijvoorbeeld door boren, lostrekken, aanknagen door huisdieren) en ongewenst contact maakt met de tegenpool. De draden maken dan kortsluiting met een vlamboog als resultaat. Deze hete ‘vonk’ kan gemakkelijk brand veroorzaken. Een Arc Fire Detection Device (AFDD), ofwel vlamboogbeveiliging, signaleert vlambogen en schakelt de groep(en) waarin de vlamboog wordt veroorzaakt uit. Er zijn installatie-automaten en aardlekschakelaars verkrijgbaar waar vlamboogdetectie is ingebouwd: een veilige keuze.
Do’s en don’ts bij gebruik elektrische apparatuur
Elektriciteit is ontzettend handig, maar je moet er ook verantwoord mee omgaan. Deze tips helpen je om op een veilige manier gebruik te maken van elektrische apparatuur.
Doen
Zorg voor voldoende groepen in de meterkastvoor je (zwaardere) elektrische apparatuur Je wasmachine en wasdroger worden traditioneel al vaak aangesloten op een eigen groep. Hetzelfde geldt voor de elektrische oven en meer nog een elektrische kookplaat. Mocht je deze apparatuur in de toekomst in een andere ruimte gaan gebruiken: bekijk dan goed of er voldoende groepen zijn om dit veilig te doen. Hoeveel groepen in je meterkast je nodig hebt, verschilt dus per situatie.
Zorg voor een goede verdeling van de ruimten over de groepen in je meterkast. Zo ben je flexibel in het gebruik van (belastende) elektrische apparatuur in je woning.
Laat extra stopcontacten aanleggen Wil je veel elektrische apparatuur gebruiken in ruimten met weinig stopcontacten? Kies dan voor het aanleggen van extra stopcontacten in plaats van doorlussen met stekkerdozen. Zo ben je er zeker van dat je in elke kamer voldoende aansluitpunten hebt om alle apparatuur op een veilige manier van elektriciteit te voorzien.
Gebruik alleen apparaten met een keurmerk Zorg ervoor dat je elektrische apparaten minimaal een CE-markering hebben, maar beter is een KEMA-keur of VDE-keur (Duitse variant). Apparaten met een keurmerk beperken het risico op kortsluiting.
Niet doen
Gebruik geen beschadigde kabels Beschadigde kabels zijn een van de hoofdoorzaken van kortsluiting. Kijk daarom regelmatig of deze goed geïsoleerd zijn en gebruik geen apparaten waarvan de kabels beschadigd zijn of waarvan de draden blootliggen. Leg snoeren bovendien nooit onder deuren, vloerbedekking of tapijt, omdat ze dan sneller zullen beschadigen.
Trek kabels niet zomaar uit het stopcontact Als je een kabel uit het stopcontact wilt halen, pak deze dan altijd vast bij de stekker. Zo beschadigt de kabel niet en kan kortsluiting worden voorkomen.
Bevestig elektriciteitskabels nooit met spijkers of nietjes In de meeste doe-het-zelfzaken zijn speciale clips te koop om kabels op veilige wijze te monteren.
Gebruik snoeren nooit om iets aan op te hangen Hierdoor kan namelijk de bedrading beschadigen en dit is een van de hoofdoorzaken van kortsluiting.
Gebruik niet meer dan 1 verlengsnoer tussen een apparaat en stopcontact Hoe meer snoeren je gebruikt, hoe eerder ze slijten. Daardoor kan kortsluiting of brand ontstaan.
Gebruik geen verlengsnoer dat niet helemaal afgerold is Bij opgerolde snoeren kan de warmte niet wegvloeien, waardoor er brand kan ontstaan.
Laat elektrische apparaten niet verstoffen Stof en beschadiging van kabels zijn vaak de grote boosdoeners als het gaat om kortsluiting. En zeker een föhn, frituurpan en broodrooster zijn hier erg gevoelig voor. Voorkom kortsluiting door deze apparaten regelmatig schoon en stofvrij te maken.
Overbelasting en kortsluiting
Er gaat iets fout in je elektrische installatie. Wat is er aan de hand? Deze pagina geeft informatie over de verschillen tussen overbelasting en kortsluiting en wat je hiertegen kunt doen. Ga naar overbelasting en kortsluiting.
Brand in de meterkast
Deze pagina geeft je advies hoe een brand in de meterkast te voorkomen én hoe je deze kunt bestrijden als er toch een brand is ontstaan. Ga naar meterkast brand.
Gratis meterkast checklist
Bedankt voor het aanvragen
Uw nieuwsbrief inschrijving is gelukt
Vanaf nu houden wij u op de hoogte van alle ontwikkelingen op het gebied van wooncomfort, veiligheid en duurzaamheid rondom elektrische installaties.